Skillingsviser og lokalhistorie på låven

Annonse

Skillingsvisene var en viktig nyhetsformidler i gamle dager, og er en viktig kilde for lokalhistorikere i dag. De handlet ofte om katastrofer, død, og elendighet. Denne uken inviterer kulturforeningen på Bjørkmyr til smakebiter av skillingsviser og et stykke lokalhistorie.

Tiller-raset som gikk i 1816 skapte frykt for at flommen skulle gjøre skader på Trondheim by, og stiftamtmannen ga ordre om at alle skip måtte forlate havna. Det gikk heldigvis ikke så ille, men skadene etter raset hadde drastisk forandret områdets topografi.

Torsdag denne uken er det mulig å få høre mer om historien rundt raset og annen lokalhistorie på låven ved Lerflaten gård. Bjørkmyr kulturforening inviterer til en av sine temakvelder, og denne gang er det både foredrag, skillingsviser og servering på menyen.

Historisk viktig

Siv Gøril Brandtzæg forteller torsdag om visa skrevet til Tiller-raset i 1816, om hvorfor man skrev sanger om kvikkleireskred og naturkatastrofer, og om hvordan skillingsviser kan være viktige kilder for lokalhistorikere. Det blir også smakebiter av visa om Tiller-skredet og andre skillingsviser.

Siv Gøril Brandtzæg er førsteamanuensis i litteraturvitenskap ved NTNU, og leder prosjektet Skillingsvisene i Trondheim 1550-1950.

I tillegg til Brandtzægs foredrag forteller også historiker Pål Thonstad Sandvik om Tillerraset i 1816 i lokalhistorisk perspektiv.

I år blir det martna igjen

Svein Rune Wik i Bjørkmyr kulturforening kan med glede også fortelle oss at det endelig blir Bjørkmyrmartna igjen i år. Etter to års pause grunnet pandemien blir det nå svært gledelig å kunne føre denne tradisjonen videre. Så da er det bare å glede seg til den siste helga i oktober.

Et spennende sted

Lerflaten gård har de siste årene iverksatt ulike alternative måter å drifte gården på. Med både glamping, selskapslokaler, dyrehold, dyrking og ikke minst gårdskafèen er det mange gode grunner til å ta seg en tur.

 

«Har åpnet kafè på gården» – Klikk her for å lese saken!