Har åpnet kafè på gården

Annonse

De opplevde at nesten alle arrangement ble avbestilt over natta, og de falt også utenfor den statlige kompensasjonsordningen. Men evnen til å omstille seg skal det ikke stå på for gjengen ved Lerflaten Gård på Bjørkmyr, og nå har de åpnet gårdskafè.

På første avkjøring etter Leira Gartneri leder veien ned til Lerflaten Gård. Gro Helene er oppvokst på gården, og det er hun som i dag eier og driver gården sammen men sin mann Thomas Mandal Nilsen og deres to barn, Othilie og Kornelia. Gro Helene Lerflaten er utdannet jurist og har jobbet i flere år med rådgivning for gründere og etablerte bedrifter, men i 2020 bestemte hun seg for å satse for fullt på å utvikle Lerflaten Gård til å bli byens beste bondegård.

Hennes foreldre, Karin og Olav er de tidligere eiere av Lerflaten Gård, og er de som i sin tid startet arbeidet med å gjøre om låven på gården til selskapslokale. Her har det blitt arrangert mangt et bryllup, konserter og den etterhvert tradisjonelle Bjørkmyrmartnan. Karin og Olav er fremdeles mye å se på gården og bruker mye av sin pensjonisttilværelse til å hjelpe til på gården med alt som trengs.

Gro Helene forteller hvordan det har vært å drifte selskapslokaler den senere tiden;

– Det har vært utrolig krevende å drive selskapslokalene gjennom pandemien. Vi opplevde at nesten alle arrangementene som var reservert hos oss ble avbestilt over natta og vi falt også utenfor den statlige kompensasjonsordningen fordi vi ikke hadde så gode historiske tall å vise til. Det har derfor vært av avgjørende betydning at vi har evnet å omstille oss og funnet nye forretningsmuligheter for gården. Derfor åpnet vi i 2020 opp for overnatting på gården med 3 glampingtelt som vi leide ut til turister gjennom sommeren. Dette har gitt oss en inntekt utenom selskapslokalene som har viktig for å holde driften i gang gjennom pandemien. Vi har også brukt tiden til å isolere lokalene våre slik at vi nå kan tilby selskapslokaler også i vintersesongen, samt at vi har bygget ut fjøset til å bli kombinert kafé og selskapslokale. Samlet sett har vi derfor fått mange flere ben å stå på nå enn det vi hadde før pandemien brøt ut, sier hun optimistisk.

Dette er fra innsiden av det ene glampingteltet rett før de første gjestene ankom i 2020.

Et sted hvor folk kan møtes

Nå har de da i tillegg åpnet gårdskafè, og vi spurte hvordan idèen til dette kom;

– Idéen om å etablere gårdskafé på Lerflaten har lenge ligget der fordi gården ligger ved en ganske populær turvei og fordi det er ingen andre kaféer i området. Det var derfor naturlig å tenke at det ville bli fint med en kafé på gården hvor vi også kunne selge gårdens egenproduserte varer og annen lokal mat fra lokale småskalaprodusenter. Våre flotte selskapslokaler på gården brukes mye i forbindelse med private arrangementer, men vi ønsket at gården også skulle bli et sted hvor folk i nærmiljøet kunne møtes, forteller Gro Helene før hun beretter om hvordan prosessen fra idè til åpning har vært.

– Prosessen fra idé til åpning har vært utfordrende fordi vi fikk en pandemi som vi ikke hadde budsjettert med opprinnelig. Pandemien har vært svært ødeleggende for økonomien på gården, men det ga oss også rom for å fokusere på videre utvikling av gården og på ombyggingen av fjøset hvor kaféen nå ligger. Det har vært en stor jobb å komme i mål med ombyggingen av fjøset, men det har også vært veldig spennende og lærerikt.

En blid og fornøyd gjeng ved åpningen av gårdskafèen på Lerflaten Gård.

Hun kan fortelle at for den helheltlige driften av Lerflaten betyr det veldig mye å åpne kaféen. Dette er fordi det gir et større handlingsrom til å kunne ansette noen til å hjelpe med driften, samtidig som det gir flere ben å stå på.

Gro Helene synes det var utrolig spennende og fint å åpne kaféen for gjester og besøkende. Det var mange som hadde gledet seg til at de skulle åpne, og selv ble de helt overveldet over hvor mange som kom på besøk  åpningsdagen.

Inntil videre holder gårdskafèen åpent kun på onsdager, men vertinnen ønsker nok gjerne å holde åpent flere dager i uken om det blir godt med besøk. Lokalene vil også bli brukt til møter, private arrangementer og selskaper de dagene det ikke er åpen kafè.

Så om du vil ha en kortreist gårdsopplevelse er det ikke langt å dra!