Hva skjer når vitenskap møter magi?

Annonse

(Foto: NRK)

Da får du en magisk lab der alt kan skje! NRK er klar med ny serie med fantasifulle eksperiment på barnas premisser med fokus på fascinasjon og læring, og de første episodene blir tilgjengelige denne uken.

«Den magiske laben» er en litt kokko, leken og smart vitenskapsserie for barn. Her møter du den surrete professor Dinkel, spilt av Bjørn Alexander (33), det magiske kameraet Kamilla og deres gode hjelpere som er barn i alderen mellom 58 år. I en magisk og underjordisk lab dypt inne i skogen, finner de løsninger og svar på de underligste ting. Kamilla tar vitenskaplige bilder vi ikke kan se med øynene våre, mens en stor lysende sopp i laben har magiske egenskaper.

Serieskaper Marita Abel- Grüner og Professor Dinkel i Bjørn Alexanders skikkelse. (Foto: NRK)

Seriens skaper er Marita Abel Grüner, som tidligere har produsert «Bamselegen» og «Litt av en jobb» for NRK Super. Hun har lenge hatt idéen til «Den magiske laben» i hodet, og er glad for at prosjektet nå har blitt realisert.

Å blande lek med læring er en kjent pedagogikk for å få barna til å forstå tingene rundt seg. Etter å ha laga «Bamselegen» og «Newton» i mange år, ønska jeg å leke enda mer! For de yngste barna er verden fortsatt så fascinerende at den er magisk. Som realist mener jeg det ikke er noen motsetning i å blande magi og vitenskap. I hvertfall ikke når resultatet blir spennende historiefortelling, lekende jakt på kunnskap og billedlige forklaringer som man husker resten av livet, forteller serieskaperen.

Erling Normann instruerer Bjørn Alexander på settet under innspillingen av serien. (Foto: NRK)

Helt siden prosjektet fikk «grønt lys», har det gått svært fort i svingene. Første dag med filming var i april, og siste episode ble filmet så sent som første uka i september. Resultatet har blitt én sesong med totalt tjue ferdiginnspilte episoder.

-Vi er et lite, men stødig team. Det har vært noen lange dager, men det har vært gøy! Vi har hatt med oss en flott stab og fantastiske barn. For ikke å glemme vår smågale professor som vi headhuntet fra Los Angeles.

Her sikter serieskaperen til Bjørn Alexander.

-Det var nesten skummelt! På FaceTime begynte Bjørn å snakke som den professor Dinkel jeg hadde skrevet i manusene. Plutselig ble karakteren lys levende, med aksent, glimt i øyet, varme og passelig frustrert lynne. En god blanding mellom naturfaglæreren min, pappa og svigerfar, sier Abel- Grüner.

Bjørn Alexander er kjent fra blant annet Supernytt, og som programleder og reporter i P1 Trøndelag. (Foto: NRK)

Tilbake i NRK

«Professor Dinkel» spilles altså av Bjørn Alexander (33), som mange kjenner fra «Supernytt», hvor han var programleder. I NRK har Bjørn Alex også medvirket en del i «FlippKlipp» og «Newton». Han har også jobbet på flere internasjonale produksjoner, og spilte nylig en sentral rolle i storsatsingen «For All Mankind»(AppleTV+). Nå er han altså tilbake som NRK- profil, noe han er fornøyd med.

-Det har vært kjempegøy å komme tilbake til NRK Super! Det å få lov til å spille en smågal professor, er jo helt rått, sier 33- åringen.

Professor Dinkel

-Innimellom blir jeg lei av meg selv, derfor er det godt å kunne være noen andre. Da er Professor Dinkel en perfekt flukt fra egen virkelighet. Det å ha det gøy som noen andre, og i tillegg kunne bidra til læring, er jo en stor bonus!
Det har vært en hektisk produksjonsperiode, men vi har storkosa oss på settet. Jeg har følgende teori som jeg håper stemmer: dersom vi som lager TV har det gøy, blir det gøy å se på! 

Robin Sletthagen og Erling Normann instruerer Bjørn Alexander under forberedelsene til innspilling av en scene til serien. (Foto: NRK)

En spennende prosess

Hovedrolleinnehaveren i den nye serien har de siste årene høstet mye erfaring fra både inn- og utland, og har blitt meget allsidig. Han roser gjengen han har jobbet med under denne produksjonen.

– Det har vært en kjempespennende prosess, og veldig mange fine folk. Kjempegøy å jobbe med teamet på Tyholt!

Han forteller at under innspillingen av «Den magiske laben» har han igjen blitt oppmerksom på at det er her og nå det skjer. Ikke i morgen, men i dag.

– Det fine med å jobbe med en såpass ung målgruppe, er at det ikke skal så mye til for å engasjere. Barn lever i øyeblikket! De setter pris på de små tingene i livet, ting som vi voksne lett glemmer. Det er en påminner om at man må sette pris på de små tingene, og det man har foran seg. Jeg har alltid likt å leve i nuet, men jo eldre man blir jo mer «planlegger» blir man, sier han ettertenksomt.

Tilbake i radioen

Nå er det lansering og mye jobb i forbindelse med den prosessen som står øverst på kalenderen. Etter det skal han gjøre bilderegi på et par prosjekter, før det blir tilbake på radioen igjen.

– Fra Oktober kommer jeg til å være programleder i morgensendingen på NRK P1, noe jeg gleder meg til. Trives veldig godt med å jobbe i radioen, og jeg ser fram til å ha morgensending.

«Den magiske laben» har premiere på torsdag denne uken!