Hans Petter i et absurd univers

Annonse

(Foto: Terje Visnes/Trøndelag Teater)

Etter stor suksess på fjoråret med både Alle tiders julebord og Mistero Buffo er skuespiller Hans Petter Nilsen nå klar for nye forestillinger ved Trøndelag Teater. 

Nokon kjem til å kome var det første teaterstykket Jon Fosse skrev, på vinteren 1993. Siden har han gjennom et tjuetalls stykker befestet sin posisjon som en av de største dramatikere i Norge siden Henrik Ibsen. I år er det 21 år siden Trøndelag Teater sist hadde en egenproduksjon av Fosse.

Skremmende. Latterlig. Sårt. Jon Fosses første stykke dykker inn i angsten og sjalusiens irrganger, med gjentakelsens komikk.

Ho og Han har kjøpt et gammelt hus ved havet. De skal isolere seg for å kunne gå helt opp i hverandre, i intens og ren tosomhet. I trygg avstand fra sine tidligere liv skal de gi hverandre en ny start. Idyllen slår ganske umiddelbart sprekker. Tross isolasjonen føler de seg truet – av muligheten for besøk utenfra. Uroen eskalerer idet deres eneste nabo lunter inn på tunet. Og innerst, i sovekammerset, har forrige eier satt igjen en halvfull og stinkende pissepotte.

 

Skuespiller Hans Petter Nilsen fra Nardo er klar for nye forestillinger ved Trøndelag Teater. (Foto: nrk.no)

Sigurd Ziegler skal med denne forestilling ha sin regidebut, etter endt utdannelse på Kunsthøgskolen i Oslo. Han ønsker å løfte fram den skjeve komikken i Fosses tekst, sammen med det eksistensielle dramaet i å prøve å flykte fra seg selv inn i et annet menneske. Ifølge Ziegler et «grunnleggende menneskelig prosjekt, men også utopisk». I bunn og grunn dreier dette stykket seg om angsten for å dø uten å egentlig ha kjent lykken, en angst som kan få uhyrlige krefter.

Med seg har han lysdesigner og scenograf Norunn Standal og komponist Alf Lund Godbolt, begge prisbelønte for sine arbeider. Sammen skal de omskape Studioscenen til en isolert øy, omringet av publikum, hvor huset langsomt vil krakelere. På scenen får skuespillerne Hans Petter Nilsen, Madalena Sousa Helly-Hansen og Carl Martin Eggesbø bryne seg som paret og den pågående mannen i nabohuset, i et lunefullt, skjørt og keitete absurd univers.

Nokon kjem til å kome spilles på Studioscenen ved Trøndelag Teater fra 26. februar.

 

Les også denne – Unik, underholdende og rampete gjøgler i storform!