Sivilforsvaret trår til i korona-arbeidet

Annonse

Utbredelsen av omikron-varianten krever økt kapasitet på utlevering av hurtig- og PCR-tester til innbyggerne. Nå trår Sivilforsvaret til for å hjelpe Trondheim kommune i dette arbeidet.

Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt stiller opp etter at Trondheim kommune ba om bistand til å etablere utleveringstasjon for tester. Stasjonen vil bli lokalisert til parkeringsplassen på XXL, og skal være operativ og bemannet med personell fra Sivilforsvaret fra og med tirsdag 11. januar klokka 10.00.

Når tilbudet er etablert på Tiller kan byens innbyggere kan få utlevert hurtigtester og PCR-spyttester både der og på kommunens stasjon på Leütenhaven. Testene er tiltenkt de som har symptomer på korona, eller de som er nærkontakt til noen som har fått påvist korona. Du trenger ikke ringe eller bestille på forhånd.

Du kan ikke få hurtigtest av kommunen hvis du trenger å teste deg før et arrangement, før du skal ut på en reise eller for at du kjenner uro for å være smittet uten at du er definert som nærkontakt eller har symptomer. Ved slike ønsker/behov om testing så må du kjøpe tester på apoteket. Dersom du trenger en PCR-test i forbindelse med utenlandsreise eller lignende, må du oppsøke private aktører som tilbyr slike tester. Det kommunale testapparatet er ikke dimensjonert for slik testing.

– Trondheim kommune er svært tilfreds med at vi nå får bistand fra Sivilforsvaret for å kunne dele ut flere tester til dem som har behov for det. Hyppig testing er et viktig bidrag for å begrense smittespredning. Ved å etablere en slik stasjon på Tiller gjør vi det lettere for byens innbyggere å få tak i tester. Det vil bidra til å redusere sjansen for at den nye smittebølgen lammer store deler av samfunnet, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli. Stabssjef Erik Klomsten i Sivilforsvaret ser på dette arbeidet som en viktig del av samfunnsberedskapen.

– Sivilforsvaret skal bistå det sivile samfunn når den normale bemanningen er oppbemannet og man har ytterligere behov for forsterkninger. Det ser vi at er aktuelt nå. Et slikt bidrag er er en viktig del av samfunnsberedskapen. Vi er glade for at vår beredskapsressurs også kan benyttes til denne oppgaven slik at vi kommer gjennom pandemien og kan komme tilbake til en normal hverdag igjen, sier Klomsten.