Ikke bare på søndager

Annonse

Annenhver onsdag er det øvelse for mini-gospelkoret med både sang og dans.

Alle behøver ikke å være den tradisjonelle gudstjenestegjenger på søndager for å ta i bruk kirkerommet. Annenhver onsdag øver mini-gospelkoret og da inviterer menigheten til kirkemiddag først. Slik løser de også tidsklemma for mange.

Et løsningsorientert tiltak

Siden ideen om kirkemiddagen ble satt ut i livet har Astrid Vesteraas Thaulow vært en viktig bidragsyter. Hun har stilt opp hele veien ifølge menighetspedagog Elisabeth Lund som vi også vi møter inne på kjøkkenet, rett og slett en «superwoman» som har god kontroll på det meste, sier hun. For at foreldre og barn skal rekke en matbit før øvelse klokken fem dekkes det klart til mat fra halvtimen før. På den måten er det mye lettere å få hverdagskabalen til å gå opp for mange.

Sokneprest i Hoeggen Kjartan Bergslid sammen med Astrid Vesteraas Thaulow som er engasjert i blant annet menighetsrådet.

Å skape et sosialt treffsted

Ifølge Sokneprest i Hoeggen, Kjartan Bergslid så ønsket staben i menigheten å skape et sosialt treffsted for alle aldersgrupper i Hoeggen kirke.

– Vi fikk signaler om at mange familier som hadde barn i Mini og Barnegospel fikk det litt travelt på onsdagene det var øving. Vi bestemte oss da for å prøve ut konseptet med å invitere alle til middag i kirken før øvelsen. Nå i høst har det vokst til en veldig trivelig samling der over 60 mennesker fra 0-80 år samles og spiser middag sammen klokken halv fem. Samlingen avsluttes med alle rundt alteret i kirken med to kveldssanger og velsignelse. Middagen er i utgangspunktet gratis, men de som vil kan bidra med en liten skjerv. Vi som jobber i kirken håper at dette tilbudet blir viden kjent i lokalsamfunnet og at mange har lyst til å komme innom.

 

 

Gospel før kirke

Hoeggen Mini og Barnegospel ble startet av Dagfrid Almklov før Hoeggen kirke ble bygd. De første årene holdt koret til i den midlertidige kirken. Dagfrid var dirigent og «primus motor» i over 25 år frem til jul i 2018 og gjennom de aller fleste årene har kantoren Oddrun Bølset vært pianist. Hun holder koken ennå. Nå er det Marte Morken Høyland som er dirigent for de syngende i alderen 4 til 12 år. Koret opptrer på familiemessene i Hoeggen kirke ca en gang i måneden og på menighetens vårkonsert og julekonsert.

Øvingen i full gang med dirigent Marte Morken Høyland, kantor Oddrun Bølset ved pianoet og Joakim Høyland bak trommene.

 

Ikke bare for de i koret

Menighetspedagog Elisabeth Lund påpeker at kirkemiddagen er for alle, ikke bare de barn og foreldre som kommer til kirken for korøvelsen. Veldig mange hadde tatt turen denne onsdagen og ryktet forteller om ny rekord med over 70 besøkende til middag. Ifølge henne er det veldig gøy å se det felleskapet som skapes rundt bordene og at kirken kan være et viktig rom for mange også andre dager enn søndager. Hun understreker at middagen i kirka er gratis, men at de som har lyst til å bidra får lov til det.

En stor forskjell

Noen av foreldrene vi pratet med ved bordet etter middagen sier at dette tilbudet har utgjort en stor forskjell for dem. Nå rekker de både et godt måltid og korøvelsen i tide uten det samme stresset som de tidligere har opplevd. Ingvild Myklebust skryter veldig av koret som med sine jevnlige opptredener under familiegudstjenester i kirken skaper en meget hyggelig stemning. Hun sier det er svært inkluderende og synes det er gøy hvordan de synger etter tur i mikrofonen uavhengig av hvem som er flinkest eller andre forutsetninger. De fremhever dirigenten og den jobben hun gjør med barna som de ikke ser på en veldig enkel oppgave å få til.

– Det er nok ikke bare-bare når 15 barn ligger utover korbenkene, fastslår Magne Bergfjord.

Sven Veine, Ingvild Myklebust og Magne Bergfjord kunne slappe av i godt selskap etter middagen mens barna var inne på korøvelsen.

 

Engasjert og leken

Med stort engasjement fylte barna kirkerommet med korsang akkompagnert av kantor Oddrun Bølset på piano og Joakim Høyland på trommer mens dirigent Marte Morken Høyland instruerte med hele kroppen. Med barn fra 4-årsalderen og oppover må det sies å være en bragd å få såpass mange barn til å samhandle på den måten hun mestret. Det er ikke enkelt å holde på konsentrasjonen så lenge i gangen når man er liten, men dette så ut til å gå rimelig greit. Med god hjelp av menighetspedagogen og fin variasjon ble hele seansen avsluttet ved at de voksne ble invitert inn til et lite show før Sokneprest Bergslid tok ordet.

 

Dirigent Marte Morken Høyland og menighetspedagog Elisabeth Lund var leken i sitt samspil med barna.

 

Kveldssang og velsignelse

For å avslutte det hele for kvelden samlet Soknepresten alle i ringt rundt alteret hvor det ble sunget to kveldssanger og det ble gitt velsignelse. En høytidlig, men uformell avslutning på en innholdsrik ettermiddag i kirka.