Martna for 10. år på rad

Annonse

Yrende liv i låven på Lerflaten under fjorårets martna (Foto: bjkult.no)

Av Redaksjonen

Bjørkmyrmartnan arrangeres ved Lerflaten Gård med hele 21 utstillere, musikalske innslag hver time og det lokkes med byens beste sveler.

En aktiv kulturforening

Bjørkmyr består av et mangfold ikke mange vet om. Vi tok en prat med Wenche Waagen i Bjørkmyr Kulturforening om bakgrunnen til foreningen og hva man kan forvente seg om man legger turen til martnan som arrangeres Lørdag 5. og Søndag 6. oktober.

– Utgangspunktet for både Bjørkmyrmartnan og flere andre av Bjørkmyr Kulturforenings arrangementer var at Bjørkmyr-Tverreggen-området viste seg å være et svært levende kulturområde. Og særskilt innenfor musikk var det i utgangpunktet 4 unge mennesker med høyere musikkutdanning fra dette lille området.
Det lå også en historie til grunn om at «avfallsdeponiet til Trondheim kunne ligge på Bjørkmyr, fordi det ikke bodde folk der», en uttalelse som falt i et bystyremøte for mange år siden. Dermed ble det viktig for oss innbyggere å motbevise dette, det er et svært levende kulturområde på Bjørkmyr . Så var et par av oss venner og naboer glade i å gå på julemesser. Og da ble ideen unnfanget; kanskje vi kan lage en messe/martna selv, som viser all skapergleden på Bjørkmyr, men en som skiller seg ut: Vi ville satse på kvalitet i absolutt alle ledd: høy kvalitet på produktene som selges, og musikk under hele martnan med dyktige musikere, samt høy kvalitet på kakeutvalget og særlig høy
kvalitet på trivselsfaktoren. Dette er nå 10 år siden og vi feirer et lite jubileum i år.

Wenche Waagen (t.v.) er med å arrangere Bjørkmyrmartnan for 10. år på rad.

Mange utstillere

– I år har vi 21 utstillere, fra lokalmiljøet samt noen eksterne. Mange flere er interesserte i å delta, men det er så mange det er plass til. I år har vi satset enda mer på gårdsmatprodukter og har flere produsenter av gårdsmat med oss. I forbindelse med jubileet har vi i år også en Svinesti for barn, der de skal lete etter skjulte gjenstander som ikke hører hjemme i et rent og pent åkerlandskap. Vi har også Gratislotteri i anledning jubileet, med flotte gevinster, uttaler Waagen.

(Bildet er tatt ved en tidligere Bjørkmyrmartna)

Levende musikk og mangfold

Vi spurte Waagen om hvor mange besøkende de ser for i løpet av årets martna og hvorfor folk bør ta turen.

– Det blir gjetning, men statistikk ut fra kaffesalg de siste år skulle tilsi rundt 1000 personer. Det har vært en årlig vekst, og jungeltelegrafen samt 10-årsjubileum sørger nok for stappfull låve. Det er en særdeles god stemning under Bjørkmyrmartnan. Det har nok noe å gjøre med at hver hele time kan alle lene seg tilbake med kaffekoppen sin og nyte 10 min. med vakker, levende musikk fra scenen. I år har vi både toradergruppe, korps, solister på trompet, bratsj, fløyte og en lovende koloratursopran. Vi ser flere
besøkende som kommer tilbake begge dagene og sitter hele dagen. Vi lurer nesten på om de har vært heime imellom ? De treffer kjente og naboer, og her har alle rikelig med tid til prat. Stikkordet er trivsel!

Byens beste sveler

– Å oppleve et nydelig bondegårdsmiljø med en flott beliggenhet og en av Trøndelags vakreste innreda låver er grunn nok.  Det er flotte håndverksprodukter å få kjøpt, så her er det muligheter for å planlegge smarte julegaver. Og så støtter man gårdsmatprodusenter. Det aller viktigste er kanskje å bidra til å bygge lokalmiljøer, det er jo de som gir folk tilhørighet og trygghet. Og den siste grunnen er rett og slett å få smakt byens beste sveler!

(Bildet er tatt ved en tidligere Bjørkmyrmartna)