Åpning av LydLab på Rockheim

Annonse

Idèskaperen bak LydLab Sigmund Vegge i full sving med å vise hvordan man kan lage sin egen sang på Rockheim.

Ny og spennende interaktiv utstilling på Rockheim. Vi var på åpningen av LydLab, et konsept hvor du kan lage din egen sang.

Av Redaksjonen

Offisiell åpning

Lørdag 2. mars var det klart for åpning av denne installasjonen og klokken 13 ble dette gjort innledet av noen velvalgte ord av pedagog og Avdelingsleder for publikumskontakt og formidling ved Ringve Musikkmuseum Lars Erik Brustad Melhus.

Etter klipping av det røde silkebåndet ble iniativtaker og idèskaperen bak konseptet presentert. Sigmund Vegge forklarte da hvordan man skulle gå frem og gikk fra konsoll til konsoll for å demonstrere hvordan en låt kan skapes.

Åpningstalen ble holdt av Lars Erik Brustad Melhus ved Ringve Musikkmuseum. Samme mann klippet det røde silkebåndet og erklærte rommet for åpnet.

Konseptet LydLab

Vi tok en prat med mannen bak idèen, Sigmund Vegge for å få en forklaring av konseptet. Han forteller at LydLab er satt opp til å bruke rommet til å lage musikk ved å separere elementene og å spre ting fysisk for at det skal være lettere å forstå. Om du åpner et program som Logic eller GarageBand så ligger ting litt lag på lag og det kan bli mye på en gang. Så her blir det slik at når du skal lage trommebeaten så er det kun det du behøver til dette på den bestemte stasjonen. Her skal man forsøke å bygge ting etter musikkens funksjon.

– At man lager en beat og har akkordgrunnlagene med bass. Det å legge «kompet» først og at man deretter legger en «topline», og at man da til slutt kan trekke ting ut over tid. Rett og slett en innføring i konseptet om hvordan oppbyggingen av en sang ofte foregår, sier Sigmund Vegge.

Lars Erik Brustad Melhus sammenlignet det å bygge opp en sang med det å bygge Lego uten tegning eller oppskrift. Ofte vet ikke engang skaperen selv helt hva resultatet skal bl!

Gigantiske konsoller med ulike funksjoner.

Fra idè til realitet

Idèen var på skissestadiet før jul i 2017 hvor Sigmund selv begynte med helt enkle ting på iPaden hvor han utforsket Ableton Live som da brukes som programvare for LydLab. Så har vi bygget i et kort år tenker jeg, uttaler han. Når vi nevner størrelsen på konsollene ler han litt før han utbryter;

– Ja, det er helt klin kokos om jeg skal være helt ærlig. Litt over stokk og stein, kanskje.

Hvor lenge skal denne utstilling bli stående?

– Dette er en permanent utstilling som skal bestå, helt til den blir utdatert og gammeldags.

Luna og Sofie som til daglig er elever i 4. klasse ved Steindal Skole hadde tatt turen til åpningen av LydLab og fikk prøve seg på å skape sin egen elektroniske musikk.

En slags musikkvitenskap

For å få en slik installasjon til å fungere kreves det god kunnskap, noe Øystein Fjellbo har vært en stor bidragsyter til. Fjellbo har både studert Musikkvitenskap og i tillegg undervist i faget. Det er han som har kodet alt og fått tingene til å snakke sammen i nettverk slik at strukturen fungerer.

Et spennende prosjekt som er vel verd turen til Rockheim for i tillegg til alt det andre man kan oppleve der!