Så vanlig at den virker gørr kjedelig?

Annonse

(hentet fra Adresseavisen Onsdag 15. mars 2023)

I en utgave av Adresseavisen på midten av mars skrives det på kommentarplass at Nardo er «en bydel som er så vanlig at den virker gørr kjedelig». Men er den egentlig det?

Trygve Lundemo innleder sin kommentar som sto på trykk i landsdelens største avis onsdag 15. mars med at han har besøkt en bydel som han mener at er så kjedelig at gribbene nok er fristet til å kaste seg over den.

For hans påstand er at her skjer det ingenting. Men at beliggenheten er bra, og at bussen går rett forbi poengteres i samband med at kommunen gjerne vil at slike steder skal vokse. Men er det egentlig slik at det ikke skjer noen ting her? For vårt inntrykk er ganske annerledes. Her skjer folks liv hver dag, og det er ikke rent få liv det er snakk om heller. Dette er en del av selve kjernen i hverdagen for mange hundre mennesker.

Men kanskje er det ikke akkurat dette Lundemo peker på, men snarere at utviklingen av veksten i bydelen er det som ikke skjer? Da kan jo fort den tabloide ordlyden misforståes.

(hentet fra Adresseavisen Onsdag 15. mars 2023)

Noe galt med vanlig?

Han beskriver at det er fred og ro, og norsk hverdagslighet som preger Nardo.

–  Kjøpesenteret, med matbutikk, apotek, frisør, solsenter og blomsterforretning likner på utallige andre slike 80-tallssentre omkring i landet. Den italienske restauranten heter Milano. På Risvollan Senter like ved heter den Capri…

–  Når jeg ser på boligområdene og skolene i nærheten er det også vanligheten som slår meg. Mens heisekranene og gravemaskinene jobber hardt på Valentinlyst og Lade, er det stille på Nardo. Så stille at det virker temmelig kjedelig. Kanskje Nardo er Trondheims kjedeligste bydel?

Dette er utdrag av det Trygve Lundemo skriver i sin kommentar. Bakgrunnen for at han har skrevet denne kommentaren er at Bystyret om noen måneder skal ta stilling til en ny plan for hvordan Trondheim skal vokse. Bydelene skal bli mer attraktive og få bedre møteplasser for beboerne. I en serie kommentarartikler jobber Adresseavisens kommentator Lundemo med å se på noen av bydelssentraene. Så langt har han vært innom Saupstad, Lade, Hallset, Ranheim, Klæbu og Valentinlyst. Nå var altså turen kommet til Nardo.

(Foto: nardoposten)

Et viktig møtested

For mange er senteret et viktig møtested i hverdagen, for andre er det et sted hvor mange av de hverdagslige gjøremål kan utføres om det skulle være for å fylle kjøleskapet, gjøre noe med håret eller besøke legen. Enkelte av de som benytter senteret i det daglige har ikke behov for å dra andre steder for hverken å kjøpe klær, gå på restaurant eller pleie sine føtter. Og for flere enn man skulle tro så er det et sted som forhindrer ensomheten som kan oppleves i hverdagen for mange. Så man kan jo si at det har levd opp til sitt en gang så passende slagord; – Et komplett bydelssenter. 

Sant å si så er det vel egentlig bare Vinmonopolet som har manglet her i alle de år!

Utvikling

Men når det kommer til stykket så lever vi vel til syvende og sist i et samfunn som forventer utvikling og optimalisering på de fleste nivå. Derfor vil det jo være naturlig å tenke at når det ble slik at en betydelig eiendomsutvikler kjøpte både senteret og eiendommen for snart to år siden, så blir det spekulasjoner om hva som kommer til å skje. I tillegg til dette vet vi jo også at kommunen innen kort tid skal ta stilling til i hvilke områder det skal satses på vekst og at nettopp denne bydelen er under lupen i den forbindelse.

Unne oss kjedelig vanlighet?

Lundemo avslutter sin kommentar med å spørre om Nardo kanskje er Trondheims kjedeligste bydel, men at folk han møter virker å trives godt med det. Når han antyder at det muligens er stille før stormen og at gravemaskinene kan komme hit om noen få år, blir de han møter engstelige.

Han lar det hele henge ved dette;

– Kanskje blir det mulig å holde gribbene på avstand. Kanskje Trondheim skal unne seg noen bydeler med kjedelig vanlighet?

Vi tror neppe han får rett i det…