En forestilling med mange lag

Annonse

(Foto: Hanna Fauske)

Fra fantastisk respons gjennom premierehelgen ved Rosendal Teater kommer nå forestillingen «Fyrsten – et teselskap om demokratiets forfall» til Lager 11 denne helgen. 

I arbeidet med forestillingen har Fabularium Produksjoner latt seg inspirere av det klassiske verket Fyrsten av Niccolò Machiavelli fra 1532, og av makthavere i dagens demokratier og diktaturer. I tillegg har barns egne fortellinger om medbestemmelse og urettferdighet blitt materiale for forestillingen. Slik kommer barnas egne fortellinger i spill med de store fortellinger om demokrati til ulike tider.

Vi spurte Lene Helland Rønningen som står bak både idè, konsept og regi om hvordan idèen til å skape denne forestillingen kom?

– Ideen startet faktisk da jeg var på ferie i Liechtenstein  sammen med familien for noen år siden. Landet  er faktisk fortsatt er et fyrstedømme. Det var noe med synet av slottet i fjellsiden, hengende på toppen over byen som satte i gang fantasien. Jeg så for meg hvordan fyrsten der oppe drakk te og spiste fyrstekake(!) og så ned på innbyggerne sine. Jeg fikk en klar følelse av forholdet mellom dem som hang høyt oppe, bokstavelig talt, og resten av oss som lever våre vanlige liv langt der nede.  Ut i fra dette kom jeg så til å tenke på standardverket til Machiavelli «Fyrsten» fra 1532 , som kan ses som en slags lærebok i makt. Det handler jo om hvordan en fyrste kan tilkjempe seg sin makt og beholde sin makt. Ut i fra dette skapte jeg ideen om et konsept som handlet om maktforhold også i vår egen tid. For, demokratiet i dag er fortsatt skjørt mange steder, og noe vi ikke kan ta for gitt. Hvordan kan vi verne om demokratiet? Og hvordan kan barn og unge bidra  med sine refleksjoner knyttet til slike spørsmål? Det ble viktige spørsmål for meg. Barn og unge har jo ofte en sterk rettferdighetssans og jeg ønsket derfor å aktivere dem i viktige politiske spørsmål som dette. Jeg så for meg at dette virkelig kunne bli svært viktig barne- og ungdomsteater, forteller Helland Rønningen.

Lene Helland Rønningen står bak idè, konsept og regi av Fyrsten. (Foto: Benedikte Skarsvik)

Medvirkning fra målgruppen

Hun forteller oss om viktigheten av at målgruppen har vært med i utviklingen av forestillingen! De har arbeidet med referansegrupper fra mellomtrinnet både fra Bispehaugen skole og særlig Lilleby skole. Spesielt 6. klasse ved Lilleby har vært med i hele prosessen, helt fra skriveperioden der Lene Helland Rønningen og forfatter Marte Huke presenterte et tidlig manusutkast for elevene og helt til ferdig forestilling.

– Vi har latt oss inspirere av deres fortellinger om urettferdighet, og mye av dette har vi faktisk baket inn i forestillingen. De har også kommet med konkrete forslag til løsninger eller scener som vi har improvisert på gulvet, og som Marte siden har skrevet tekster ut i fra. I tillegg har de vært viktige for oss for å forstå hvor mye de forstår, hvilke ord som er for vanskelige å bruke og så videre. Vi har oppdaget at de forstår svært mye av denne tematikken, mye mer enn vi trodde på forhånd! Og vi har også oppdaget at  deres egen rettferdighetssans og ønske om å forstå verden, nettopp gjør at denne forestillingen treffer dem innmari godt, utdyper hun.

Siden har de dessuten oppdaget at forestillingen ikke bare treffer 10-13 åringer, men kanskje treffer ungdom, både på ungdomsskole og videregående skole, vel så bra!

– Det har vært fantastisk å oppdage. Vi tror at dette er fordi forestillingen har mange lag, og at den kan snakke til oss, og forstås, på flere ulike nivå. Derfor vil jeg nå si at forestillingen er for alle mellom 10- 100 år, sier idèskaperen bak denne forestillingen som nå har fått overveldende positiv respons.

(Foto: Hanna Fauske)

Hverken tung eller kjedelig

Forestillingen fikk  fantastisk mottagelse på Rosendal Teater. De spilte først flere lukkede forestillinger for målgruppen, og dernest åpne forestillinger for et allment publikum. Responsen var overveldende positiv, og med flere overstrømmende positive anmeldelser er de selv nesten litt satt ut.

– Men, vi tror det er fordi vi faktisk har skapt  noe som treffer både barn, unge og voksne i vår tid. For dette er så aktuelt. Men likevel, selv om tematikken kan høres tung ut, så er ikke forestillingen verken tung eller kjedelig. Her er det pakket med masse humor, og ikke minst spenning. Publikum får dessuten være medskapende i deler av forestillingen og blant annet være med på å stille fyrsten kritiske spørsmål. Dette er moro å være med på for alle!

(Foto: Hanna Fauske)

For alle mellom 10 og 100 år

– Vi håper virkelig så mange som mulig tar turen til Lager 11 i helga, slik at de får oppleve denne svisken av en forestilling! Den passer for alle mellom 10- 100 år og er spekket med komikk, samtidig som den er samfunnsaktuell og lar oss alle få mulighet til å tenke over at demokratiet ikke er noe som vi kan ta for gitt.  Forestillingen har fått fantastiske anmeldelser av et samlet pressekorps og nå håper vi at publikum kjenner sin besøkelsestid til tross for at det er adventstid. Nå kan folk ta en velfortjent pause fra julemaset som har begynt. På lager 11 kan man jo også nyte god mat og drikke fra hele verden både før og etter forestillingen, sier Lene Helland Rønningen før hun ønsker alle hjertelig velkommen på Lager 11 lørdag og søndag 4. og 5. des kl 1330 og 16.

(Foto: Hanna Fauske)