Om sinne og refleksjon

Annonse

I en ærlig fremstilling av hvordan livet som barn kan oppleves uavhengig av hvor du er og hvilket språk du snakker, blir nok refleksjon stående som det mest tydelige budskapet i forestillingen med tittelen «Girl with the ugly face».

Hovedpersonen Lisa har lett for å bli sint, og når hun blir det så sier hun slemme ting til andre. Karakteren, som tolkes på en flott måte av Ingeborg Larsen sier en dag så mange slemme ting at alle de andre på skolen reagerer med å si at hun har et stygt fjes. Dette gjør at Lisa går hjem fra skolen og tenker at ingen forstår henne, hverken de andre barna, lærerne eller foreldrene.

Vel hjemme spør hennes far som spilles av Helder Deploige hvordan skoledagen har vært, men er selv for opptatt av å prate til å faktisk lytte til Lisa. Dette gjør henne enda mer frustrert. Om kvelden pakker hun sekken og rømmer hjemmefra. Derfra tar hun oss med på en liten reise som gjør at både hun selv og publikum starter å reflektere over ting som blir satt i et nytt perspektiv.

 

Det var ingen fullsatt sal ved dagens andre oppsetning av forestillingen i Lager 11 sin blackbox, men inntrykket er at de som var tilstede for å oppleve stykket ganske sikkert kunne relatere til mange av situasjonene som ble visualisert. Med to dyktige utøvere som både tolket rollene, trakterte trekkspill og mandolin var det virkningsfulle kulisser, god lysdesign og fin scenografi. Musikken i stykket er komponert av nevnte Deploige.

Konseptet er utviklet av trønderen Kjell Moberg, og er basert på samtaler og workshops med barn om følelsene sinne, ensomhet og skyld. Følelsen av å være inkludert, og å ikke være inkludert har vært spesielt viktig i prosessen. Forestillingen er utviklet gjennom samarbeid og samtaler med barn i alderen 6 til 9 år, og dreier seg i stor grad om hvordan språket former oss og om det å være barn. Viktig element er følelsen av å være inkludert eller ikke.

Girl with the ugly face NIE @lager11 (Foto: Erik Arnøy)

Godt mottatt

– Det har ikke vært altfor mye besøk på forestillingene ved Lager11, men vi har blitt så godt mottatt av et knallbra publikum, sa Ingeborg Larsen etter lørdagens siste forestilling.

– Nå går turen videre til Liechtenstein og Sveits, samt at vi har en turnè gående på Innlandet og skal videre til Viken med Den kulturelle skolesekken (DKS).

 

New International Encounter Theater (NIE) som feirer 20 år lager teater for barn, unge og voksne, og har produsert 39 forestillinger som har turnert både i Norge og internasjonalt. Ensembelet består av utøvere fra ti forskjellige land og de spiller ofte på sitt eget morsmål både på skoler, i teaterhus og på festivaler rundt om i verden.

 

«Girl with the ugly face» er en flott forestilling om sinne, vennskap, refleksjon og perspektiv som passer godt for både barn og voksne fremført av dyktige utøvere med en troverdig og ærlig fremstilling.