Hedret med Norsk jazz’ høyeste utmerkelse

Annonse

– Helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, utbrøt en fullstendig overrasket Maja S.K. Ratkje da Buddy-prisen ble overrakt. (Foto: Norsk Jazzforum)

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2020, ble i år tildelt to enestående musikere og komponister, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og Solveig Slettahjell. Ratkje som er oppvokst på Nardo har tidligere mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger.

Fantastiske musikere

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. I år har den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum valgt å hedre to musikere med hver sin Buddy-pris.

– Vi er velsignet med en rekke fantastiske musikere her i landet. I dette annerledesåret som har vært ekstra utfordrende for mange, ikke minst for musikere og kunstnere, ønsker vi å benytte muligheten til å hedre flere, sier styreleder, Ingrid Brattset. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

På grunn av dagens smittevernrestriksjoner ble det ingen offentlige overrekkelser av Buddy-prisene, noe som har vært vanlig tidligere år. Begge de to prisvinnerne ble i stedet overrasket hjemme av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og Gry Bråtømyr. Med en dekkhistorie om intervju om musikerlivet under koronapandemien som bakteppe, troppet Bråtømyr og Brattset opp med et filmteam på slep, og overrasket både Slettahjell og Ratkje med Buddy-statuetter pakket inn som julegave.

(Foto: Norsk Jazzforum)

En anerkjennelse

– Helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, utbrøt en fullstendig overrasket Maja S.K. Ratkje da Buddy-prisen ble overrakt.

– Det er en anerkjennelse som utøver, det er så utrolig viktig. Jeg setter vanvittig stor pris på dette, sa Ratkje som er oppvokst på Nardo.
Som improvisasjonsmusiker har Maja S. K. Ratkje vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. I sin begrunnelse for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner. Hun er også en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, som trenger mennesker som henne som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen.

 

(Foto: Norsk Jazzforum)

 

Juryens begrunnelse

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, begrunnelse for Buddy-prisen 2020:


Årets Buddy-vinner utfordrer musikkens grenser, og oppleves like aktuell på en jazzscene, som på en samtidsmusikkfestival eller en skummel undergrunnsklubb. Maja S. K. Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner.

Hennes kompositoriske virke er enormt, og hun har skrevet verk for bl.a. BBC Scottish Symphony Orchestra, Oslo Sinfonietta, KORK, Cikada, Vertavokvartetten og Trondheim Voices. Hun har også skrevet musikk til teater og danseforestillinger, som f.eks. Jo Strømgrens oppsetning av Sult.

Som improvisasjonsmusiker har hun vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. Hun har jobbet mye med soloformatet, men har også vært sentral i kvartetten SPUNK, støyduoen Fe-mail og samarbeidet med POING og musikere som Joëlle Léandre, Jaap Blonk, Lasse Marhaug og Stian Westerhus. 

Maja S. K. Ratkje har mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger. 

I tillegg til sitt kunstneriske virke er årets Buddy-mottaker en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, blant annet om kultursponsing og kjønnsbalanse. Hun har virket inspirerende for yngre jazzmusikere som har kommet etter henne. Norsk kulturliv trenger mennesker som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen. Det er en stor glede å overrekke årets Buddy-pris til Maja Solveig Kjelstrup Ratkje!

 

(Foto: Norsk Jazzforum)