Det er underlige tider vi lever i, og kultur kan for mange fremstå som uvesentlig i en slik sammenheng. Kulturenheten med fokus på seniorkultur håper og tror i slike krisesituasjoner at kultur kan virke samlende og bidra til å styrke solidariteten og fellesskapet.
En ekstrem situasjon
Koronaviruset herjer verden over, og vi er alle usikre på hva fremtiden vil bringe. Viruset har skapt en ekstrem situasjon med både samfunnsmessige og personlige tragedier. Forhåpentligvis vil samfunnet sakte men sikkert være i normal gjenge igjen. Kultur kan i en slik sammenheng fremstå som uvesentlig, men Kulturenheten i Trondheim Kommune tror at det er nettopp i slike krisesituasjoner at kultur kan virke både samlende og å bidra til å styrke solidariteten og fellesskapet. De ønsker derfor å kunne tilby en arena for eldre hvor kunst og kultur av høy kvalitet kombineres med sosialt samvær.
Den kulturelle spaserstokken
Et godt og tilgjengelig kulturtilbud er viktig gjennom hele livsløpet. Det er et mål at alle seniorer i Trondheim har tilgang til et mangfoldig og variert kulturtilbud. Den kulturelle spaserstokken har flere hundre kulturarrangement årlig, på ulike arenaer i hele byen. Arrangement i Den kulturelle spaserstokken er spesielt tilrettelagt for seniorer, men er åpne for alle interesserte.
Kultur er også et viktig helsefremmende virkemiddel, som bidrar til sosialt fellesskap og livskvalitet. Den kulturelle spaserstokken tilbyr arrangement på helse- og velferdssentre og nærmiljøarenaer i alle bydeler, og samarbeider med ulike kulturaktører, kulturinstitusjoner og festivaler om arrangement og tilrettelegging.
Den kulturelle spaserstokken gir tilbud innen alle kunstformer: Musikk, teater, film, litteratur, kunst, trim og friluftsliv, og gir i stor grad oppdrag til lokale utøvere.
Nytt program
Det er straks klart for nye arrangementer i regi av kulturenheten, og et nytt program ligger klart hvor påmeldingen til de ulike aktiviteter og arrangementer åpnet i midten av juni. I vår bydel vil det gjennomføres ulike arrangementer ved Risvollan Borettslags servicebygg utover høsten. Først ute er Kulturkafè med konseptet «Bit for bit – Bilde for bilde» med Martin Lingås. Med sitt spennende billedspill drar han alltid opp stemningen, og publikum får bryne seg på et bredt utvalg av bilder.
Litt senere utpå høsten arrangeres ny kulturkafè med Knut Sletnes og Per-Olaf Green hvor de presenterer viser og forteller historier fra skuespilleren Allan Edwall sitt liv. Edwall er for mange best kjent som Anton, pappaen til Emil i Lønneberget, og lofferen Paradis-Oskar i filmen «Rasmus på loffen». Det mange ikke vet er at Allan Edwall skrev egne viser. Han skrev både tekst og musikk og ga ut i alt seks plater.
Ulike sjangre
Marit Synnøve Ørsjødal Gjeset, Hilde Knedal Andersen og Silje Botten er svært aktive innenfor Trondheims musikk- og teaterliv. I vakker samklang presenterer de musikk som spenner fra 1930 og frem til i dag. På repertoaret finnes perler gjort kjent av blant andre Nora Brockstedt og Andrews Sisters. Trioen beveger seg lekent mellom ulike sjangre og bærer forestillingen kun på sin formidable stemmeprakt.
Knut Sletnes og Kjartan Edvardsen fra Seniorkultur er velkjente fjes på Kulturkaféen. De har gjort stor lykke med sin blanding av gammelpop, viser og munter mellomprat. Nå i adventstida tar de også frem kjente og kjære sanger fra julerepertoaret. Sangskatten til Alf Prøysen er selvfølgelig representert, og de to herrene byr også på et par skikkelige “julesvisker” fra Amerika.
Fullverdig program for høstens arrangementer i Den kulturelle spaserstokken finner du her;
PROGRAM DEN KULTURELLE SPASERSTOKKEN