Strengt regelverk for en trygg nyttårsfeiring

Annonse

Monica og Ronny sørger for at fyrverkeri er tilgjengelig for salg ved Nardo Centeret frem til selveste nyttårsaften.

Norge har et av verdens strengeste regelverk for fyrverkeri. Dette er blant annet for å sørge for at feiringen av inngangen til et nytt år foregår på en trygg måte. Et av utsalgstedene i vår bydel er ved Nardo Centeret, og der blir sikkerheten tatt på alvor.

Ti år uten pinneraketter

Ti år er gått siden forbudet mot pinneraketter ble innført og tidligere i år avholdte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en innspillskonferanse for å vurdere status og utrede eventuelle øvrige tiltak mot privat bruk av fyrverkeri. Inntil videre har ikke dette ført til endringer i lovverket. I Trondheim eksisterer det en egen forbudssone og utenfor denne er det tillatt å bruke fyrverkeri fra kl. 18:00 nyttårsaften til kl. 02:00 nyttårsdagen. Bruk av fyrverkeri utenfor denne tidsrammen er forbudt, med mindre du har søkt og fått innvilget en søknad for avfyring av fyrverkeri.

 

(Trøndelag Brann og Redningstjeneste)

 

Viktig med beskyttelse

For ti år siden kom det nevnte forbudet mot pinneraketter som har gitt færre personskader og mindre materielle skader. Men tallet på øyeskader har ikke falt like mye. Monica Gråwe og Ronny Isdahl ved fyrverkeriutsalget på Nardo Centeret påpeker at sikkerheten er viktig å ivareta. De deler ut gratis beskyttelsesbriller og tennstaver til alle som kjøper fyrverkeri hos dem. De sender også med en egen sikkerhetsbrosjyre med noen helt enkle, men viktige råd for å oppfordre til at det ikke skal forekomme uvettig bruk av fyrverkeriet.

– Pass på at batteriet står på flatt underlag og støtt gjerne opp det for å være 100 prosent sikker. Hold god avstand, sier Isdahl.

 

Alle som handler fyrverkeri får utdelt gratis beskyttelsesbriller.

 

Kuler og krutt

Han forteller videre at de vil holde åpent utsalg frem til nyttårsaften kl 16 og mener de har nok fyrverkeri til alle som måtte ønske å gå inn i det nye året med et smell.

– Batteriene er svært populære blant den voksne garde, men vi selger masse stjerneskudd til de som har barn. Min anbefaling og absolutte favoritt fra i fjor heter «Mad Thunder» selv om årets nyhet som har fått navnet «Cobra» er min sjefs anbefaling. Begge har omtrent ett kilo krutt og varer i rundt regnet ett minutt, avslutter Ronny.