Operasjon Dagsverk engasjerer ungdommene

Annonse

Emil, Aslak og Oskar som er elever på 10. trinn ved Sunnland Skole var torsdag tilstede ved Nardo Centeret med hjemmebakte kaker som ble solgt til inntekt for barns skolegang i Kongo.

Av Redaksjonen

Operasjon Dagsverk arrangeres årlig av norsk ungdom og organiseres i regi av Elevorganisasjonen. Aksjonen ble startet av Norges Gymnasiastsamband i 1964 og har som formål å gi norske elever kunnskap om verdensproblematikk.

Salg av kake og kaffe

Mange ungdommer er engasjerte denne dagen og gjør ulike aktiviteter for å tjene inn penger til årets aksjon. Ved Nardo Centeret møtte vi Emil Kuvås Waldenstrøm, Aslak Øyum og Oskar Strand som til daglig er elever ved Sunnland Skole. De hadde bakt både brownies, muffins og kake, samt at de hadde med både kaffe og saft for salg.

Årets prosjekt – Til hvilken pris?

40 000 unge risikerer hver dag livet i gruver i DR Kongo for mineralene mobilene våre lages av.

Titusenvis av ungdommer jobber i gruver i Østlige DR Kongo. Mange slutter på skolen for å jobbe i gruver fordi familien ikke har råd til skolegangen. Arbeid i gruver er livsfarlig og kjempeskummelt. Ungdom i gruvebyer i Øst-Kongo kan fortelle deg historier om venner som har skadet seg eller dødd i gruver. De kan fortelle deg historier om venner som ruser seg for å tørre å gå på jobb.

Når ungdom kommer tilbake fra gruvearbeid, er mange traumatiserte eller har havnet så langt bak pensum at de ikke kan følge undervisningen videre. Da er det vanskelig å prøve å følge skoleløpet. Eller å komme seg videre i livet.

I slike gruver i østlige DR Kongo utvinnes mange av mineralene i mobilene våre. (Foto fra od.no)