Klar for et satsningsår og sikter mot toppen

Annonse

En mester i motbakkeløp og klar for ny. spennende skøytesesong.

Av Redaksjonen

Han har vunnet VM i motbakkeløp og er et stort skøytetalent. Nå skal Erik Resell (19) satse som aldri før med hovedfokuset rettet mot vinteridretten.

Sunt og motiverende

Med suksess i en idrett han ikke har drevet med lenge har Erik Resell allerede rukket å vinne Red Bull 400 motbakkeløp hele 3 ganger. Første gang dette skjedde var i Granåsen 2018 og deretter VM i Østerrike samme år. Han vant også i Granåsen i år, men da ble det 2. plass i VM. Erik innrømmer at det var litt nedtur med andreplassen og tenker at det kan være både sunt og motiverende.

– Det er nesten så jeg blir litt forbannet, noe som gir den ekstra gnisten til å vise at jeg kan bedre, sier han med et smil.

Et flott tilskudd

Han forteller at det i utgangspunktet er skøyter som er hovedfokuset og at motbakkeløp har vært et flott tilskudd for han for å holde aktivitetsnivået oppe på et greit nivå også på sommeren. Som konkurransemenneske er det flott å ha mål å sette seg på begge sidene av året, ikke bare i form av trening for styrke og utholdenhet men også i form av konkurranse. Dette har gitt mersmak etter å ha oppnådd så gode resultater som han har.

– Det fysiske med motbakke er veldig overførbart til skøyter. Veldig bra for lårmuskulatur, hurtighet og utholdenhet, så når jeg fant ut at jeg ikke var så verst på det ble det også morsomt å konkurrere. Det var sånn jeg kom borti Red Bull 400.

Red Bull 400

Løpsbetegnelsen eller navnet på konkurransen beskriver dets lengde. Det er målt fra toppen av skibakken og 400 meter nedover til startstreken. I plastbakkene er det klatrenett på underlaget fra startstreken og opp til hoppkanten. Dette for at underlaget ikke er veldig godt egnet å løpe på, så dette er påbudt av sikkerhetsmessige årsaker.

– I gressbakkene får man et mye bedre feste og fraspark, ifølge Erik.

Nivået internasjonalt er ganske høyt da det er utøvere fra ulike idretter som stiller til konkurranse i denne sporten. I Alpelandene er motbakke en populær idrett både med og uten ski, så her er det hard konkurranse blant utøvere som til vanlig driver med enten ski eller orientering og andre idretter. Erik forteller at Red Bull sponset turene til VM etter at han vant i Granåsen både i fjor og i år.

I 2018 satte Erik Resell ny norsk rekord i Red Bull 400 på tiden 03:03.9. I 2019 har han vært helt nede på 02:51.8 i konkurranse. (Foto: Mats Grimsæth)

Ny bakkerekord to år på rad

I 2018 løp Resell inn til ny norsk rekord ved arrangementet i Granåsen på tiden 03:03.9. Denne tiden forbedret han med hele 12 sekunder ved samme løp i 2019 og endte på tiden 02:51.8. Dette er en solid tangering av sin tidligere rekord. Selv sier han at han er veldig konkurransemenneske som presser på med alt han har og gir det lille ekstra under løp. Verdensrekorden er bare 3 sekunder under hans bestetid, så det må være målet til neste år . Innehaveren av dagens rekord havnet på en tredjeplass i årets VM, slått av Erik som liker best å springe på hardt underlag for å få best mulig fraspark. Sånn sett så passer bakken i Granåsen godt så lenge det ikke regner, for da blir den utrolig glatt.

 

Vinnere av både dame og herreklassen i Granåsen 2019, Erik Resell og Wenche Aune Snildalsli (Foto: Ole Martin Wold)

Imponerende arrangement

Han forteller om hvor imponert han var over selve arrangementet i Østerrike i fjor hvor løpet foregikk i Bischofshofen, nærmere bestemt samme bakke som det konkurreres i under Hoppuka. Det hele beskrives som en meget god opplevelse med masse folk og fullt trøkk!

– Over 5000 tilskuere i plaskregn, så interessen vår upåklagelig.

Etterfølgeren

Eriks lillebror, Olav har også blitt med på motbakkeløp og gjort en god prestasjon. Han var egentlig ikke gammel nok ifjor, men fikk bli med til VM på «storebror-kvote». Det er 16 års aldersgrense for å delta. I år fikk han bli med i Granåsen hvor han kom på en respektabel 16. plass. Når Erik fikk vite at Red Bull også i år ville sponse turen dro de like godt hele familien til VM i Canada.

Ny skøytesesong

Erik mener det var når han gikk i 2. klasse at han begynte å gå aktivt på skøyter og ble medlem i Sportsklubben Falken. Frem til i fjor satset han 50/50 på fotball og skøyter, men motbakkeløp har tatt fotballens plass. Når han kvalifiserte seg for VM i fjor så skulle det avholdes i august, midt i fotballsesongen. Han valgte derfor å legge inn litt ekstra forberedelser til Red Bull 400 og sette til side fotballen, noe han virkelig ikke har angret på med verdensmestertittel som resultat. Nå er han igang med ny skøytesesong som etter alt å tyde vil bli veldig innholdsrik. Hans ambisjon for sesongen er å gå veldig fort på skøyter. Som første års senior er U23-verdenscup et definert mål hvor han møter hardere motstand enn han er vant til som junior, så her er det vanskeligere å kvalifisere seg. Han har i tillegg satt seg en del tidsmål som for eksempel å greie 500 m på 35 sekunder, under 1:10 på tusenmeter og under 1:50 på 1500 meter. Disse personlige preferansene er viktige for Erik når han nå møter tøffere motstand som senior.

 

Erik Resell (19) er en av mange talenter fra vår bydel som vi har valgt å presentere som den første i en rekke av portretter av unge talenter fra nærmiljøet.

Favorittplassen

Det vil bli mye reising gjennom vinteren med løp bortimot hver helg. Han er ikke i tvil når vi spør hvor favorittplassen å gå på skøyter er. Inzel i Tyskland hvor han beskriver forholdene som gode hvor han slapper veldig av, og der er det rask is. Dette er noe han trives godt med slik at han får utnyttet sine egne fordeler på isen. Det å trene med eliten opplever Erik som meget gunstig. Som rekrutt på sprintlandslaget er man med på de samme tingene som «de store gutta gjør», og det er veldig motiverende.

– Det er ingen billig fornøyelse å satse på idretten, så om noen vil være med i sponsorapparatet er jeg åpen for det, avslutter han med et stort smil.