Med en forkjærlighet for øl og mat

Annonse

(Foto: nardoposten.no)

Til helgen braker det løs på Sluppen og nesten alle billettene til Trondheim Craft Beer Festival 2022 er revet bort. Nå gjøres det klart for fulle hus på ny ølfestival.

– Responsen har rett og slett vært overveldende! Nå har vi solgt ut alle heldagspassene og kveldsbillettene, men fortvil ikke – vi har fortsatt ledige billetter til første seksjon fra 12:00 – 16:00 lørdag 24.september 2022 på Lager 11 på Sluppen, sier ølfestival-general Tommy Holen Helland.

Holen Helland driver til daglig Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim, og er i tillegg medeier i kjedens butikker på Leangen, Steinkjer og i Mosjøen samt et midlertidig utsalgssted på Amfi Orkanger. Han mener engasjementet gjenspeiler en stabilt økende interesse for håndverksøl.

– Gjennom den daglige virksomheten i ølutsalgene ser vi at flere og flere kommer til og er nysgjerrige på nye og spennende smaker, forteller han.

Den nye ølfestivalen springer ut av tidligere Byhaven Ølfestival, som har vokst ut av sine lokaler fra 2019 og 2021. Årets arrangement ser dagens lys takket være et nytt samarbeid med Lager11 på Sluppen, der hele 1600 innendørs kvadratmeter straks står klart til å ta imot øltørste gjester og 17 håndverksbryggerier fra inn- og utland. Holen Helland er storfornøyd med det nye vertskapet;

– Vi har hatt en veldig hyggelig og positiv dialog med Lager11 hele veien, og er storfornøyde med å etablere et samarbeid med en aktør som passer oss som hånd i hanske, i et område som er i en veldig spennende utvikling. 

Tommy Holen Helland driver til daglig Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim.

Hobby ble jobb

Han er utdannet vernepleier i fra Bergen, og i studietiden ble han veldig fasinert over at det fantes så mye mer enn Dahls og Hansa pils. Da begynte han å utforske øl-verden, men fant ikke mye informasjon om øl på nett.

– Det ballet på seg, så jeg begynte å skrive om øl på Tommys Ølblogg og videre på Ølportalen.no. Tilslutt fikk jeg tilbudet om å jobbe med hobbyen min i Gulating – og resten er historie.

Han var med å starte opp Bryggerifestivalen i sin tid, men når han begynte i Gulating trengte han å bruke tiden sin der.

– Nå som jeg er «dreven» ølkjøpmann tenkte jeg at det var på tide å bygge en ny festival. Etter 2 år med Byhaven Ølfestival på Byhaven Kjøpesenter så vi fort at hvis vi ville vokse oss større, måtte vi finne egnete lokaler. Jeg har òg en forkjærlighet for mat, så da ble det naturlig å spørre Lager 11 om de ville være med på dette. Heldigvis sa de ja, og vi får Norges første ølfestival med 8 streetfoodrestauranter i samme lokale. Det er fantastisk. Så håper alle som kommer benytter seg av matstasjonene òg, sier en forventningsfull festival-general.

Et sammensatt mangfold

– Det kommer både lokale, nasjonale og internasjonale bidrag til festivalen. Kan du si mer om hvilke produsenter?

– Man kan ikke ha en ølfestival i Trøndelag uten at det er trønderske bryggerier representert. Trøndelag bugner av bryggerier, og vi har funnet frem til et knippe bryggerier som viser bredde av trøndersk øl. Alt fra store E.C Dahls til lille Fæby Bryggeri i Verdal. Og så må man jo alltid ha med Hogna og Monkey Brew pluss ett par klassikere i Klostergården og Bryggeriet Frøya. Og så kommer jo Austmann og Hammerhead fra Sluppen/Selsbakk området – og jeg har hørt rykter om flere nyheter fra de begge. Jeg gleder meg. Når det gjelder nasjonale og internasjonale bryggerier vil jeg alltid prøve å finne bryggerier som ikke har så stort fotfeste i Trondheim, samt bryggerier jeg vet leverer. Også her ønsker jeg å vise mangfold i sammensetningen av bryggerier, slik at alle kan finne sin nye favoritt.

Målet er at festivalen skal vokse jevnt og trutt fremover og til slutt bli en festival som ikke bare er en lokal festival, men en nasjonal festival som folk vil komme å besøke.

Tre gode grunner

Vi ba Holen Helland gi oss tre gode grunner til å besøke øl-festivalen på Sluppen til helga, og hans svar var som følger;

  • Godt øl
  • God stemning
  • Mye øl som du ikke har fått smake i Trondheim før

(Foto: nardoposten.no)