En adventstradisjon

Annonse

 

Høytider preges ofte av tradisjoner i form av både nye og gamle. Adventstiden er ventetiden før jul, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. En tradisjon gjennom denne ventetiden er adventskalenderen, et fenomen som har oppstått i mange ulike former og farger i årenes løp.

Advent og adventstid

Advent er ventetiden før jul. Ordet advent betyr egentlig Herren komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember. Før i tiden – frem til den annen verdenskrig – ble advent kun markert i kirkene. I årene etter ble det mer vanlig å pynte hjemmene med forskjellig adventspynt som adventskranser, lys og adventskalendere med mer.

Kalendere i ulike former og farger

Gjennom årenes løp har det vært mange ulike utgaver av adventskalendere, men den som kanskje er mest vanlig å finne i de tusen hjem er sjokoladekalenderen. Vi møtte Oliver Skaanes som var ute på oppdrag med sin pappa Steinar og noen av hans kollegaer fredag ettermiddag. De har laget sin egen tradisjon ved å dele ut  en sjokoladekalender i hver postkasse tilhørende Risvollan Borettsalg, noe de har gjort de senere årene til glede for beboerne.

 

Oliver Skaanes var ute på oppdrag med utdeling av adventskalendere fredag ettermiddag.

 

En fin gest

Tore Resell, Steinar Skaanes og Lisbeth Kristengård fra Proaktiv Eiendomsmegling synes det er en fin gest å kunne gi en liten oppmerksomhet til beboerne i de borettslagene som de samarbeider tettest med. De har derfor etablert dette som en årlig tradisjon på Risvollan, og eiendomsmeglerne Christian Schjetne og Marianne Ressem hos Proaktiv gjør det samme hos både Moholt Borettslag og Nardo Søndre. De er alle skjønt enige om at det er fint å kunne spre litt glede med dette tiltaket i inngangen på adventstiden.

 

 

Nærhet til bydelen

Både Steinar Skaanes og Tore Resell med familier bor i bydelen, noe som gjør at de har en god kjennskap til området og føler på en ekstra nærhet til bydelen. Det er derfor svært gledelig å kunne ha denne tradisjonen, og spesielt når det er sitt eget nærmiljø. Resell kan fortelle at i løpet av fredag og mandag vil de ha delt ut omtrent 2000 adventskalendere til beboerne i de borettslagene som tidligere er nevnt.

 

Tore Resell liker å spre glede i nærmiljøet, og synes utdelingen av adventskalendere har blitt en fin tradisjon.

 

Tenn et lys

Det er vanlig å tenne et adventslys hver søndag i advent. Dette kan symbolisere ulikt for enhver, men en tradisjon for mange er at de synger eller leser et vers av sangen Advent skrevet av Inger Hagerup. Den kan meget fint beskrive noe mange relaterer til, uavhengig av tro eller opprinnelse.

 

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
på denne lille jord, hvor menneskene bor

 

Og med det ønsker vi alle våre lesere ei fin adventstid!