Mange restriksjoner og stengte dører

Annonse

Rektor ved Hoeggen Skole, Lars Kvendbø har en ny hverdag med tomme klasserom og undervisning på digital plattform.

Etter snart to uker med stengte skoler, barnehager og en rekke bedrifter har samfunnet og nærmiljøet blitt satt på en kraftig prøvelse. Nå har regjeringen avgjort at denne perioden forlenges ihvertfall til påsken er over i håp om at dette er de korrekte tiltakene for å forhindre at smitteomfanget skal bli for stort på kort sikt.

Hjemmeundervisning

Rektor ved Hoeggen Skole, Lars Kvendbø forteller om stille dager på skolen da alle elevene er hjemme og de aller fleste lærerne har hjemmekontor. Skoleledelsen og noen få lærere er tilstede på skolen hvor de prøver å legge til rette for og å koordinere slik at det blir god hjemmeundervisning for elevene. Noen få elever er innom skolen enten for henting av bøker eller oppdatering av utstyr som Chromebook. Kvendbø forteller at han synes det fungerer greit, men ikke optimalt med digitale løsninger.

– Den største utfordringen er nok at man ikke får møttes ansikt til ansikt, og at man ikke får fulgt opp den enkelte elev på en ordentlig måte. Det finnes mange gode digitale løsninger, men det kan aldri erstatte det å faktisk være på skolen, oppleve det elevfellesskapet som er viktig for mange. I tillegg er vi redd at noen elever ramler litt utafor når det dreier seg om såpass lang tid.

Med våren i anmarsj er det en kritisk tid av skoleåret som nå blir berørt. Rektoren sier at man ikke vet noe om den videre utviklingen, og at de må forsøke så godt de kan å skape løsninger for de fleste scenarioer.

Stengte dører

Mange bransjer er berørt av de bestemmelsene myndighetene har satt i verk. Ved Nardo Centeret finner man stengte dører både ved frisørsalongen, solsenteret, bakeriet og behandlingstilbudene i senterets andre etasje. For disse bedriftene kan denne situasjonen føre til en økonomisk krisetilstand med løpende utgifter og null omsetning. Restaurant Milano har også holdt stengt de siste dagene, men velger å holde åpent med reduserte åpningstider fra onsdag hvor de tilbyr kun take-away.

 

Restaurant Milano har holdt helt stengt de siste dagene, men åpner dørene igjen kun for take-away.

 

Levering både i og på døra

Daglig leder og eier ved Nardo Frisørsenter, Signy Eliassen forteller at de nå vil tilby sine kunder å kunne bestille produkter via mail eller Facebook for å kunne gi den servicen kundene fortjener. Kundene kan da selv velge om de vil få varene levert på døra eller om de vil komme for å hente selv om de ikke sitter karantenefast. Hun legger ikke skjul på at det ikke er enkelt å drive en bedrift når hele livsgrunnlaget forsvinner ved å låse dørene. Hun håper derfor at de alltid så lojale kundene benytter muligheten til å handle det de måtte ha behov for lokalt fremfor å eventuelt handle på nett.

 

Nardo Frisørsenter er en av bedriftene ved senteret som har holdt dørene stengt siden 12. mars klokken 18.

 

Store begrensninger

Rundt om i landet raser mange debatter om de ulike tiltakene og forbudene som er satt i verk. Noen av disse er blant andre hytteturistene, men de det berører i større utstrakt grad er alle både barn og voksne som til daglig benytter ulike idrettsarenaer. Dette gjelder alt fra treningssentre til fotballbaner, til og med frisbeegolfbanene er stengt. Ved flere anledninger er det meldt om at politiet har måttet gripe inn etter at de innførte tiltakene ikke har blitt overholdt, selv om både helsemyndigheter og regjeringen har vært klar i sin tale om at alle må vise solidaritet i denne svært krevende tiden.

 

Ved frisbeegolfbanen i Vestlia er kurvene tildekket for å forhindre bruk av banen.

 

Overholde bestemmelsene

De fleste vi har snakket med innser den alvorlige situasjonen samfunnet står overfor og tar forhåndsregler for å både bekjempe og å forhindre smitte, men det er desverre slik at ikke alle har oppfattet at dette er et felles ansvar. Med de dødstallene man nå ser i både Italia og Spania, det økende antallet smittede i USA og hastigheten dette sprer seg i, så vil det være bekymringsverdig om ikke rådene fra myndighetene blir bedre etterfulgt av de mange som enda ikke er sitt eget ansvar bevisst.

 

Ved Nardo Sol og Velvære holdes dørene stengt i tråd med myndighetenes bestemmelser.

 

Boots Apotek tillater kun 4 kunder i lokalene samtidig.

 

På døra til Nardosletta Legesenter finner man en rekke plakater med hvordan man skal forholde seg i forhold til viruset og legebesøk.

 

Også bakeriet ved Nardo Centeret holdes stengt i disse dager.