Godt for både lommebok og helse

Annonse

Av Redaksjonen

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er intet unntak. Nå bugner det i skog og mark av både tyttebær og sopp. Høstens matfat venter på å plukkes og det er helt gratis.

Høstens eventyr

På denne tiden av året er skogen full av både nærings- og smaksrik mat. Mange tar på seg turbuksa og forsyner seg av det flotte matfatet, noe som kan være helsebringende på både fysisk og mentalt vis. Med høstens flotte natur og farger kan opplevelsen alene gjøre mangt for den mentale helse, men den fysiske fordelen er langt lettere å måle. Ikke bare gjør turen sitt ved at man beveger seg gjerne i ulent terreng, men den fysiske vinningen av alt det næringsrike man kan høste og senere nyte fordel av er potensielt enorm.

Bær er antioksidantbomber

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er intet unntak. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær. Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. De kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

Ifølge eksperter anbefales det å plukke for hånd, fremfor med bærplukker.

En helt gratis juvel

Kantarellen, også kjent som matsoppens juvel er en meget populær sopp her i Norge. Kantarellen trives godt i eldre granskog og bjørkeskog, den har sin hovedsesong fra juni til oktober. Har du funnet én kantarell, er det stor sjanse for at du finner flere! Kantareller vokser gjerne i klynger, så let godt under mose og løv i området der du gjør funn.

Godt for folkehelsen

Sett fra et folkehelseperspektiv så har man altså alt å vinne på å ut i skogen for å plukke av dens gull. Det er et gratis og næringsrikt matfat som råtner på rot om ingen høster det, så da kan man selv velge om man vil komme seg ut i skog og mark for både den fysiske og mentale helse.

God høst!