Trondheim strammer inn smitteverntiltakene – nye regler fra lørdag

Annonse

Lørdag 26. desember innførte formannskapet nye og skjerpede smittevernregler i kommunen. Lokalt er det tidligere innført påbud om bruk av munnbind i offentlige rom. Munnbindpåbudet gjelder fortsatt. Det er også svært viktig å begrense antall sosiale kontakter for å unngå spredning av covid-19, denne begrensningen er nå et påbud.

Innfører strengere tiltak i Trondheim

Her er tiltakene som nå iverksettes.

  • Skjenkestopp innføres på utesteder klokka 22.00 fra og med 26. desember.
  • Sosiale kontakter ut over egen husstand  og kontakter i arbeidssituasjoner skal begrenses til 10 per uke.
  • Alle serveringsteder, både spise- og skjenkesteder, skal registrere alle besøkende ved ankomst med navn og telefonnummer.
  • Alle taxier skal registrere alle kunder ved hver kjøring med navn og telefonnummer.
  • Alle ubetjente treningssentre skal holde stengt. Treningssenter som holder åpent må ha bemanning i hele åpningstiden.
  • Gruppetrening på treningssenter er ikke tillatt.
  • Trondheim kommune anbefaler at butikker, kjøpesentra og andre utsalgssteder sørger for tilrettelegging slik at det er mulig å holde minst den avstandsbestemmelsen som er fastsatt for andre virksomheter i forskrift.

I tillegg har formannskapet tidligere innført påbud om bruk av munnbind på offentlige steder innendørs og utendørs på steder der det ikke er mulig å holde nødvendig avstand.

Begrens antall sosiale kontakter

Det er viktig å begrense antall sosiale kontakter for å unngå spredning av covid-19. Nasjonale helseråd sier at du ikke bør ha flere enn 10 sosiale kontakter i løpet av en uke. Nå har formannskapet i Trondheim fastsatt dette i en forskrift slik at dette ikke lenger er en anbefaling, men et påbud.

En-meters avstand til andre er fortsatt viktig, og to-meter til personer i risikogruppene.

God håndhygiene, spriting og vasking av hender er fortsatt helt avgjørende bidrag for å redusere smittespredning.

Påbud om munnbind

I Trondheim kommune ble det onsdag 16. desember innført et midlertidig påbud om bruk av munnbind i offentlige rom. I de fleste tilfeller gjelder dette innendørs der mange personer ferdes. Men også på steder utendørs, som for eksempel på julemarkedet i Trondheim sentrum. Det er også et påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikk og i drosjer.

Etter flere spørsmål vil kommunen presisere at påbudet ikke kan forstås slik at de nå vil stenge frisørsalonger, hudpleiesalonger, skjønnhetssalonger eller lignende. Munnbind skal på slike steder benyttes av de ansatte i møtet med kunder og av gjester som går inn og ut av etablissementet. Det er naturligvis ikke slik at kommunen ber publikum om å bruke munnbind mens man barberer seg eller får hudpleie.

Spesielle regler for jula?

Det er ikke innført spesielle regler for julefeiringen. Her gjelder de samme rådene om å begrense nærkontakter og holde avstand. Det er egne rutiner for besøk på sykehjemmet, eller om du vil invitere noen som bor på sykehjem hjem til deg i jula.

Innreiseregler

Kommer du til Trondheim fra utlandet gjelder de samme reglene som ellers i landet. Det er innført nasjonale restriksjoner på innreise til Norge for utlendinger som ellers ville hatt lovlig adgang. Spesielle regler for innreisekarantene gjelder.

Trenger du test?

Ved symptomer på korona skal du teste deg. Ta kontakt på koronatelefonen (90 50 90 52) for å få svar på spørsmål og veiledning om du trenger en slik test og råd om hvordan du ellers skal forholde deg i påvente av svar.