Hvordan oppsto egentlig Halloween-tradisjonen?

Annonse

(Foto: nardoposten)

Vi knytter gjerne Halloween til utskårne gresskar og til barn som er utkledt som hekser, spøkelser og andre uhyggelige vesener. Og knask eller knep selvfølgelig. Men hvordan oppsto egentlig Halloween-tradisjonen?

Halloween feires alltid 31. oktober og kom trolig til USA sammen med etterkommerne etter de hedenske kelterne. På samme dag rundt år 800–900 feiret nemlig kelterne nyttår, som de kalte «Samhain» – og det var en dag full av redsel og uhygge for den keltiske befolkningen. For kelterne mente at på denne siste dagen i året sto de døde opp fra sine graver for å hjemsøke de levende og finne veien til dødsriket.

Allehelgensaften blandes ofte sammen med Halloween, og ikke uten grunn. Ordet Halloween er avledet av «All-Hallow-Even» som faktisk betyr «alle helgeners aften.» I den katolske middelalderen kom alltid allehelgensaften kvelden før allehelgensdag som er 1. november.

Uansett hvor skikken stammer fra, har den alltid tilhørt de voksne – det er først senere at den ble en barnelek. Det samme gjelder de uhyggelige kostymene som irene hadde med seg til USA på 1800-tallet. På den tiden var USA sterkt splittet i forskjellige samfunnslag, og de voksne så utkledning som en mulighet til å ta seg en fest og avvike fra normalen. Men også der overtok barna tradisjonen. Etter hvert som USA ble mer likestilt, trengte ikke lenger de voksne masker for å kunne slå seg litt løs.

Lovverket gjelder

Torsdag publiserte Politiet i Trondheim en påminnelse om at lovverket også gjelder selv om det skal feires, og at man kommer langt med sunn fornuft og omtanke for sine omgivelser. Det påpekes særlig at bæring av våpenlignende gjenstander på offentlig sted, skremmende oppførsel, trusler, skadeverk og lignende adferd fortsatt vil være straffbart.

Det minnes særlig på at det vil bevege seg mange barn i trafikken, og at også små og store monstre, spøkelser og actionhelter må bruke refleks.

Knask eller knep

Her er noen tips til hvordan du kan forberede deg om det ringer på din dør;

  • Se det fra barnas perspektiv – og del gleden!
  • Behold godteriet i sin originale forpakning
  • Ha gjerne et allergivennlig alternativ

Vi ønsker alle en god, trygg og inkluderende feiring!