Nå er det tid for influensavaksine igjen

Annonse

Farmasøyt og daglig leder Heidi Rørvik Kjøsnes og resten av staben ved Boots Apotek Nardo er klare for årets influensasesong. (Foto: nardoposten)

Høsten er her og influensasesongen nærmer seg. Nå kan alle over 12 år få satt vaksine mot influensa på apoteket – og det helt uten resept fra legen. Ved apoteket på Nardo Centeret er staben klar for å ta imot de som måtte ønske å benytte seg av denne muligheten.

– Vi ønsker først og fremst å bidra til at vaksinasjonsdekningen i befolkningen øker. Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer som for eksempel diabetes og hjertesykdom. Influensa øker risiko for lungebetennelse og følgelig også bruken av antibiotika. I tillegg er det fortsatt viktig å unngå dobbeltsmitte, altså unngå at man både blir smittet av covid-19 og influensa, sier Heidi Kjøsnes, farmasøyt og daglig leder ved Boots Apotek Nardo.

Et godt supplement

Det er i utgangspunktet kommunen som skal sørge for et tilbud om influensavaksine til personer i risikogruppene, men apotekene er et godt supplement.

– Det er mange som ønsker å vaksinere seg før influensasesongen starter. De fleste apotek har lengre åpningstider enn leger og kommunale tilbud, og de ligger der folk flest ferdes. På vårt apotek kan man stikke innom for å få satt vaksinen fra klokken ni på morgenen og helt frem til halv åtte på kvelden, eller til og med på en lørdag fra 11 til fem, forteller Heidi.

(Foto: nardoposten)

Godt forberedt før sesongen 

Apotekfarmasøytene kan rekvirere influensavaksiner når du kommer til apoteket. Derfor trenger man ikke lenger ha resept fra lege for å få vaksinen i apoteket.

– Vårt helsepersonell har gjennomgått grundig opplæring, både teoretisk og praktisk. Nå er vi fem ansatte som er sertifiserte vaksinatører. Forrige sesong satte vi 173 vaksiner i vårt apotek. Vi er derfor godt forberedt på å hjelpe alle som ønsker å vaksinere seg mot influensa denne sesongen, betrygger hun.

Før vaksinen settes må du svare på noen spørsmål om helsetilstand, allergier og lignende. I tillegg må alle som tar vaksinen vente på apoteket i minst 20 minutter etter at vaksinen er satt.

– De aller færreste opplever bivirkninger, men influensavaksine kan gi ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. Noen få kan oppleve lett feber, litt sykdomsfølelse eller muskelsmerter. Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjelden, avslutter farmasøyten.

(Foto: nardoposten)

Influensavaksinering i apotek

  • Alle over 12 år kan vaksinere seg
  • Du trenger ikke resept fra legen
  • Du kan bestille time eller stikke innom

Time kan du bestille på Helseboka.

Dette er årets influensavaksine som det er mulig å få ved apoteket på Nardo. (Foto: nardoposten)