En klassiker med sin egen dag

Annonse

Daglig leder Siw Anita Høyland ved Rosenborg Bakeri på Nardo viser stolt frem et utvalg av bakverket som feires med sin egen dag.

Hvert år markeres skolebrødets dag i butikker og bakerier over hele landet, og på Nardo intet unntak. Og det må jo være lov til å kose seg litt ekstra etter et flittig år på skole eller jobb. Den gode, fine hvetebollen med deilig eggekrem og søt melisglasur – skolebrød, også kalt skolebolle, 12-øres, purke, ola-bolle, pai og skillings. Kjært barn har mange navn.

En av folkets favoritter

Bollen dukket trolig opp på 1950-tallet og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene i Norge. Den er spesielt populær blant skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, blant annet i på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.

Opplysningskontoret for brød og korn etablerte skolebrødets dag til siste fredag før sommerferien.

Det finnes noen regler for hva et skolebrød er, søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter.

Hvordan man spiser bollen kan og være nokså individuelt, noen sparer det gule til slutt, andre gomler i seg kokosen på toppen først. Hvilken type er du?

 

(Bilde fra Opplysningskontoret for brød og korn)