Møtested Ristunet

Annonse

BIDRAR PÅ KJØKKENET: På Ristunet er det gratis middag, så lenge man er med og lager den selv. Her er f.v. Alexander Polos (13), Simon Anker Adolfsen (15) miljøterapeut Tina Eliassen og Tyra Asphaug (13) i gang med å lage kyllingmarinade til grillspydene.

Tre kvelder i uka møtes ungdom i alderen 13 til 17 på fritidsklubben på Risvollan for å game, lage middag sammen, spille biljard, se film eller bare slappe av.

Fritidsklubben Ristunet ligger på toppen av Risvollan, midt i hjertet av Risvollan borettslag. Klubben driftes av Kulturenheten i Trondheim kommune, og er et gratis tilbud til unge i nærmiljøet.

Avdelingsleder ved Ung Kultur Lerkendal Kristin Drilen forteller at klubben er godt besøkt gjennom uka. På tirsdags- og torsdagskvelder kan det være opptil 50 ungdommer her, og på fredagskveldene fylles klubben med 70-80 ungdommer. På Risvollan Tweenies, som arrangeres på mandager og som er et tilbud til unge fra 5. til 7. trinn, ligger snittet på 35 besøkende.

Lav terskel
– Ristunet skal være et lett tilgjengelig sted som er åpent for alle. Ungdommene skal ikke føle at de skal komme hit og prestere noe, og mange kommer hit bare for å slappe av eller se en film, sier Drilen. Lista over ting man kan gjøre på Ristunet er lang. Klubben har en egen musikkbinge til bandøving, diskotek med DJ-muligheter, kinosal, biljardbord, musikkstudio, utstyr for film, foto og redigering, gamingrom og formingsrom. Hver kveld tilberedes det middag på kjøkkenet, der ungdommene selv må være med å bidra. Det er litt av kriteriet for at de skal få spise gratis middag, forklarer Drilen.

– Akkurat nå holder vi på å spise oss jorda rundt i det vi har kalt «Ristunet reiser jorda rundt». Denne uka har vi tyrkisk uke, og ungdommene bestemmer retten selv. I dag er det kyllingspyd med hummus på menyen, sier hun.

Annonse

Møter venner
Simon Anker Adolfsen (15) trekker frem middagen som noe av det beste med Ristunet. – Det er jo helt gratis, og da er det greit at vi må hjelpe til. Og så er det masse bra filmer og spill her, sier Simon, som går på 10. trinn på Hoeggen skole. Tidligere var han ofte innom klubben, men nå blir det litt sjeldnere siden han har mye å gjøre i løpet av uka.

– Jeg hadde litt bedre tid før. Nå har jeg både trening og lekser. Men det er jo et veldig bra tilbud, og jeg har fått mange venner her. Hvis jeg ikke hadde vært på klubben i kveld hadde jeg nok ligget hjemme i senga og sett på Netflix, smiler han.

GAMING: Alex Roli Rangø (15) og Chanoknon Poonsawap (15) spiller Gang Beasts på gaming-rommet. – Det er ikke så mye mening i spillet, men vi liker det, sier de to.

Flest fra Hoeggen
Drilen forteller at de har et nært samarbeid med Hoeggen skole, og anslår at 95 prosent av ungdommene på klubben hører til eller har gått på Hoeggen. Hun understreker at klubben er åpen for ungdommer fra hele byen.

– Har man en venninne eller kompis andre steder i byen så er man velkommen. Men vi rekrutterer fra nærmiljøet, sier hun.

Hva betyr et tilbud som Ristunet for nærmiljøet?

– Spesielt her på Risvollan hvor fotball og håndball står veldig sterkt, så er det viktig at vi er her som et supplement både fordi som driver med håndball og fotball, og de som ikke driver med det. Vi blir jo godt kjent med ungdommene, de forteller oss ting, og vi kan ta tak i det hvis det er noe. Det gir et trygt oppvekstmiljø. Jeg tror nok ungdomsmiljøet hadde sett annerledes ut om vi ikke var her. Det kan hende at det er færre ungdommer som henger i sentrum og flere som holder seg i nærmiljøet sitt, sier Drilen.

ÅPNINGSTIDER RISTUNET:

Mandag 17:00 – 20:00 (Tweenies, 5. – 7. trinn)
Tirsdag 17:00 – 21:30
Torsdag  17:00 – 21:30
Fredag  18:00 – 22:30

Følg Ristunet på Facebook og Instagram @ungkulturlerkendal for informasjon om hva som skjer.