Lokale talenter klare for finalene i Ungdommens Musikkmesterskap

Annonse

Disse tre lokale talentfulle ungdommene fra henholdsvis Nardo og Utleira Skolekorps er klare for finalene i UMM.

Tre ungdommer fra Nardo har kvalifisert seg til finalene i Ungdommens musikkmesterskap (UMM). De tre spiller i henholdsvis Nardo og Utleira skolekorps, og heter Astrid Lie Egtvedt, Eline Selseth Landrø og Ingvild Sunde. Nardoposten tok en prat med dem på Nardocenteret like før jul.

Finaler i Oslo

UMM er en nasjonal musikkonkurranse for barn og ungdom som spiller akustiske instrumenter som for eksempel piano, klarinett, fiolin eller trombone. Hvert år arrangeres det regionale og nasjonale finaler. Den regionale finalen i Trøndelag ble arrangert i Kimen kulturhus i Stjørdal i november. Alle tre deltok der i solistklassen og greide å komme videre til de nasjonale finalene på musikkhøgskolen i Oslo i januar.

Alt etter hvilken klasse

For å delta i den regionale konkurransen kreves det at du har forberedt ett eller to musikkstykker som til sammen varer 4 – 10 minutter, alt etter hvilken klasse du deltar i. Det er åpen påmelding og alle som har lyst kan være med. Det er tre dommer som hører på fremføringen og gir tilbakemeldinger i etterkant. De som dommerne mener holder et godt nok nivå får dra til Oslo og delta i de nasjonale finalene.

Musikalsk familie

Hvordan har du blitt så god til å spille klarinett, Astrid?

– Det er veldig gøy å spille. Jeg har alltid øvd masse selv om jeg ikke har fått til alt med en gang.  Det har vært musikk i hele familien fra før jeg ble født. Både mamma og pappa spiller forskjellige instrumenter og mine tre småsøsken spiller også sammen med meg i skolekorpset.

Hvordan er det å spille i skolekorpset?

– Det er veldig fint og sosialt. Jeg har mange gode venner der. Spillingen i korpset blir lett når man øver mye men det sosiale er veldig viktig. Når man blir eldre så blir man også et forbilde for de minste musikantene.

Lyst til å bli musiker

Vi spurte Ingvild hvorfor hun begynte å spille trombone?

– Jeg begynte i korps da jeg var 8 år. Pappa spilte i korps da han var liten, men det var mitt valg å begynne. Han sa selvfølgelig ja når jeg ville begynne. Mamma var litt mer skeptisk, men jeg fikk begynne i korpset. Første året fikk jeg ikke plass i kulturskole, men etter ett år fikk plass hos trombonelærer Ingri Lee. Hun er en fantastisk lærer som har hjulpet meg langt også med å bli glad i musikken.

Ingrid satte sammen mange forskjellig ensembler slik at elever fra forskjellige korps fikk møtes og utvikle seg sammen. Dette har vært viktig for meg som trombonist.

Hva gjør du når du er ferdig med videregående skole til våren?

– Jeg vil bli musiker. Derfor skal jeg søke musikk på NTNU og på Norges musikkhøgskole. Målet er å studere trombone slik at jeg kan bli god nok til å leve av å spille.

En fantastisk vår for korpsmusikk

Hva var det som gjorde at du ville spille trombone, Eline?

. Først var det pappa som kjøpte en liten trombone til meg slik at vi kunne spille sammen. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å spille, men lederen i skolekorpset på Nardo ringte til mamma og pappa og lurte på når jeg skulle begynne. Etter å ha prøvd korpset noen ganger var jeg hekta. Mamma og pappa har begge spilt i korps sammen. Nå spiller de to småbrødrene mine også i korpset.

Hvor spiller du i tillegg til skolekorpset på Nardo?

. Jeg spiller masse på skolen, på musikklinja på Heimdal videregående, der jeg går i andreklasse. For fire år siden prøvespilte jeg til Trøndelag Ungdomskorps og fikk plass. Der har jeg vært gruppeleder i de tre siste årene. I tillegg spiller jeg med Musikkforeningen Nidarholm som ble norgesmestere for janitsjarkorps i 2019. Det har gjort at vi er kvalifisert til europamesterskapet for janitsjarkorps i Amiens i Frankrike neste vår. Nidarholm skal spille Trøndersk mesterskap i februar, Norgesmesterskap i mars og Europamesterskap i mai. Dette blir en fantastisk vår for korpsmusikk.

Fjorårets finale

Eline og Ingvild, dere har vært i finalen før?

– Ja, vi spilte med et messingensemble fra kulturskolen i Trondheim i fjor og sammen med 8 andre dro vi til Oslo. Det var kjempegøy, selv om vi ikke kom helt til topps. I år har samme ensemble, med noen endringer av musikanter også kommet til finalen. Det er veldig fint å dra sammen med mange venner.

Nardoposten er veldig glad for at det gror så godt i skolekorpsene i bydelen og ønsker alle tre lykke til med konkurransen i Oslo til helga.