Stavgang for livet

Annonse

Frivilligsentralen låner ut staver til de som ønsker å gå med det og organiserer gåturer i nærområdet. Mandager og torsdager er faste turdager fra Nardo Centeret.

Av Redaksjonen

Folkehelsen står i fokus og Nardo og omegn frivilligsentral sammen med Ingeborg Grøm jobber for å hjelpe folk ut på tur. Frivilligsentralen har prosjektet «Stavgang for livet» og i den forbindelse låner de ut staver gratis til de som ønsker det.

Mange fordeler med staver

– Å gå med staver gir økt treningsutbytte uten at belastningen blir så mye større. Man bruker større deler av kroppen og det er samtidig veldig morsomt å gå, forteller Ingeborg. Stavene som Ingeborg går med, svikter når hun går med de. Inne i staven sitter det en strikk som gjør at stavene gir etter. Når man trykker ned staven får man ekstra trening i overkroppen og når staven trykker tilbake får man ekstra sprett i steget. Stavene fungerer fint både på asfalt og på fjelltur.

Sommeren 2018 var Ingeborg i Boulder i USA og gikk tur i Rocky Mountains med sine staver.

Lang erfaring med stavgang

Ingeborg har gått med staver lenge. Hun har trent hele livet og når hun fikk Parkinson sykdom visste hun at hun måtte fortsette. Etter å ha blitt inspirert av tidligere langdistanseløper Ingrid Kristiansen grep hun stavene fatt og begynte å gå. Det var umiddelbar mestring og glede. Derfra har hun jobbet med å spre budskapet om stavgang. Hun har også foredraget «Kjærringa med staven». Sammen med frivilligsentralen sørger hun for at stadig flere kommer seg ut på tur med staver. Ingeborg er utdannet sosionom med spesialisering i psykiatri og holder kurs for de som ønsker å lære mer om hvordan man får mest ut av å gå med staver.

Frivilligsentralen låner ut staver

Leder for sentralen er også interessert i stavgang. «Jeg tok mine staver med på fjelltur og man fikk et helt annet steg med stavene. Bedre balanse og mer snert i frasparket. Absolutt å anbefale» sier Trond Østvold, leder av frivilligsentralen. Sentralen har nå 12 par staver som leies ut gratis. Østvold forteller at «hvis mange er interessert så holder vi gratis kurs». Vil du se en introduksjonsvideo om stavgang så klikk her.

På torsdager kl 11.30 går treningsgruppen på Nardo en tur. Her kan man gå med staver om man vil.

Gågrupper på Nardo

På mandager kl 13.00 og torsdager kl 11.30 kan man være med på gåturer på Nardo. På mandager gås det i bedagelig tempo og målet er å snakke sammen og ha det hyggelig. På
torsdager har man litt treningsfokus i tillegg og man skal bli litt svett på ryggen. Man trenger ikke å være i god form for å være med. Man kan imidlertid bli i god form av å være med! Du kan gå med staver i begge gruppene.